Inhoud
De Oosterse en Chinese tradities hebben hun intrede gedaan bij westerse behandelmethoden. Een goede kennis van de meridianenleer, yin en yang en de 5 elementenleer is daarom (gelukkig) niet meer weg te denken uit de massagewereld.

Meridianenleer en Chi in een notendop

Stel een meridiaan voor als een beek, die stroomt door het lichaamslandschap. Hij volgt daarbij de meest natuurlijke weg. Het water in die beek is de energie (Chi) die je doet leven. In een gezond lichaam is er genoeg energie op de juiste plaats en stroomt de beek zonder opstoppingen. Wanneer de beek (Chi) belemmeringen of blokkades op zijn natuurlijke pad tegenkomt, ontstaan er vage klachten in het landschap (lichaam). De meridianen, de zogenaamde energiebanen zijn de uitstraling van onze ingewanden en organen. Op deze banen bevinden zich energetische punten, die gebruikt worden in verschillende behandelingen zoals: acupunctuur, acupressuur en Shiatsu. Elk van deze punten heeft een eigen werking in ons lichaam. Sommige punten dienen om de energie te verplaatsen (van boven naar beneden of van buiten naar binnen). Andere punten werken direct door op de organen of op bepaalde symptomen.

Yin en Yang in een notendop

Yin en Yang is de basis van de Oosterse (Chinese) filosofie. Yin betekent schaduwkant van de berg, het vrouwelijke. Yang betekent zonkant van de berg, het mannelijke. Tussen Yin en Yang vinden alle bewegingen en veranderingen plaats. De beweging van energie tussen Yin en Yang is het ‘leven’. In eerste instantie duidt het de dualiteit van het leven aan. In de Yin en Yang-filosofie zijn ze echter niet tegengesteld, maar complementair. Met massages kun je de balans tussen Yin en Yang helpen herstellen.

De 5 elementenleer in een notendop

In de tiende eeuw voor christus zien we een ontwikkeling in de Chinese filosofie: de 5 elementen van Qi, te weten hout, vuur, aarde, metaal en water. Elk element heeft zijn eigen functie op lichamelijk, emotioneel, psychologisch en spiritueel vlak. Aan de hand van de 5 elementenleer krijgen we inzicht in de factoren die ons lichaam op een positieve of negatieve manier beïnvloeden.

Wat leer je?

Deze theoretische workshop leert u niet alleen theoretische kennis, maar beschrijft ook de praktische toepassingen. Na de workshop weet je meer over energiebanen, blokkades, stress en de connecties met onze emoties en organen.

Onze visie

In de Oosterse benadering van geneeskunst worden lichaam en geest als een geheel gezien. Daarom betekent een gelijkmatige stroom van Chi ook dat we ons geestelijk goed voelen, dat we gelukkig zijn met onszelf en met ons leven. Wij geloven dat wanneer je je bewust wordt van uw lichaam, je zelf bij kunt dragen aan je vitaliteit. Theoretische kennis van de meridianen, de 5 elementen en Yin en Yang vinden wij daarom een prachtige aanvulling op ons bestaande cursusaanbod.
Data
2019-2020 datum dag tijd
Meridianenleer/ Yin & Yang n.t.b. maandag 9.00-14.30

Dit is tevens de eerste les van de Shiatsu cursus.

De workshop start vanaf 6 personen. 

 
Kosten
2018-2019 lesgeld lesmateriaal
Meridianenleer/ Yin & Yang 95,00 syllabus 15,00

hier vind je de inschrijf- en betaalinstructies 
Examen
De workshop wordt afgerond met een certificaat.