Inhoud
Begin 2020 starten we in samenwerking met Fysionair deze fantastische 3 daagse cursus!

Een revolutionaire 24 uurs behandelmethode.

De basis van deze behandelmethode is in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen.
De achtergrondgedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld bloedcirculatie, lymfe-afvoer, regelen van lichaamstemperatuur, ventilatie en darmwerking. Als spieren niet goed functioneren, kan dat een scala aan klachten en aandoeningen veroorzaken. Voortbouwend op deze gedachte, werden elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie konden ondersteunen, zonder de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.

 

Wat is het?

Bij Medical Taping wordt gebruik gemaakt van de rekbaarheid van de tape ten opzichte van de rekbaarheid van de huid. De huid van het te behandelen gebied wordt gerekt door spieren en gewrichten in gerekte positie te brengen, de tape wordt vervolgens zonder rek op de huid neergelegd. Bij terugkeer naar de uitgangspositie, zorgt de elasticiteit van de tape ervoor dat de huid iets wordt opgetild. Er ontstaat zo wat meer ruimte in de oppervlakkige huid.

Juist in de bovenste laag van de huid zijn tal van structuren te vinden, zoals haarvaatjes van de bloedcirculatie, de kleine beginvaatjes van het lymfestelsel en een variëteit aan verschillende zenuwuiteinden. Ieder zenuwuiteinde geeft een eigen prikkel door, waardoor de mens bijvoorbeeld temperatuur of druk kan voelen. Maar er zijn ook zenuwuiteinden die reflexen in gang kunnen zetten. Door gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen al die structuren worden beïnvloed, zodat er diverse effecten bereikt kunnen worden. Eén van de belangrijkste effecten is pijndemping door drukvermindering en circulatieverbetering.


Wat leer je?
Je krijgt snel alle vaardigheden en de modernste inzichten over deze veel omvattende behandelmethode.
Deze praktische cursus is samengesteld door Josya Sijmonsma. Sinds 1998 is zij betrokken geraakt bij de methode via de Japanner Kenzo Kase, een van de grondleggers van deze techniek. In samenwerking met een aantal Europese fysiotherapeuten heeft zij de Aziatische basistechniek verder uitgebreid, wat resulteerde in het Medical Taping Concept manual. Dit overzichtelijke naslagwerk van Josya heeft wereldwijd een grote boost aan deze methode gegeven. De totaal herziene versie verscheen in 2016. Het boek is vertaald in het Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees en Roemeens.
In deze driedaagse Medical Taping cursus komen alle technieken en theorieën aan bod.
Na de twee eerste dagen kun je op een zinvolle manier de basistechnieken van Medical Taping toepassen bij een brede variëteit van klachten of aandoeningen.
Ongeveer twee weken later volgt dag 3. Je hebt in tussentijd enige ervaring kunnen opdoen, vragen en ervaringen uit de praktijk worden besproken. Verder komen op de derde dag een aantal aanvullende technieken aan de orde en wordt er dieper ingegaan op de meer complexe mogelijkheden van Medical Taping.
Tijdens de cursus wordt ingegaan op de theoretische onderbouwing en komt de relevante wetenschappelijke literatuur aan de orde.
Helemaal in lijn met de ketenzorg die momenteel door de verschillende beroepsgroepen wordt nagestreefd, is de cursus toegankelijk voor alle relevante beroepsgroepen.

Indicaties:

Een kleine greep uit de mogelijkheden:

Verstuikte enkel, zweepslag (spierscheur), tenniselleboog, golfelleboog, hielspoor, artrose klachten, bekkeninstabiliteit, frozen shoulder, bloeduitstortingen, zwellingen na een operatie of een ongeluk, littekens, runners knee, gekneusde ribben, achillespeesklachten, nachtkramp, restless legs, menstruatiepijn, hooikoorts etc.

In het Medical Taping Concept Manual wat door Josya Sijmonsma geschreven is, staan meer dan 100 verschillende  indicaties beschreven.

Contra indicaties

Omdat er met Medical Taping reflexen in gang gezet kunnen worden die invloed hebben op allerlei lichaamsprocessen, is de enige echte absolute contra-indicatie het onoordeelkundig toepassen van deze methode. Het is tenslotte ook mogelijk om problemen te creëren met tape.

Cursusduur
3 dagen en daarnaast een studiebelasting van ongeveer 12 uur

Vooropleiding:  Anatomische kennis op het niveau van sportmassage, vergelijkbaar of hoger

Door de NGS geaccrediteerd met 18 punten


Lees meer over inhoud en toepassingen van deze unieke methode op de website van Fysionair.

DATA
 2019-2020  data  dag  tijd
 Cursus Medical Taping  15/4+16/4+12/6  wo,do en vr  9.00-17.00
 
KOSTEN EN INSCHRIJVEN
 2019-2020  lesgeld  inclusief
 Cursus Medical Taping  450,00  Syllabus, tape materiaal, koffie/thee en het officiële Sijmoves® Medical Taping certificaat.

INSCHRIJVEN kan via de oranje knop rechts bovenaan de pagina.

Lukt dit niet, dan kun je in de oranje balk aan de onderkant van de website, onder Opleidingen, klikken op Inschrijven.